Arbeidsongeschiktheid en re-integratie
Arbeidsongeschiktheid en re-integratie
Arbeidsongeschiktheid betekent dat een werknemer door ziekte of een andere medische oorzaak tijdelijk of permanent niet in staat is om zijn werk te verrichten. In Nederland is er een uitgebreid wettelijk kader om zowel de werkgever als de werknemer te ondersteunen bij arbeidsongeschiktheid, met als doel de werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Dit proces heet re-integratie en omvat een reeks maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de werknemer zijn werk (gedeeltelijk) kan hervatten, eventueel in een andere functie of aangepast werk.
Wat houdt arbeidsongeschiktheid en re-integratie in?
Wanneer een werknemer arbeidsongeschikt raakt, gelden de volgende wettelijke verplichtingen:
- Loondoorbetaling: gedurende de eerste twee jaar van ziekte is de werkgever verplicht het loon van de werknemer door te betalen (minimaal 70% van het loon). Deze periode kan soms verlengd worden.
- Re-integratieverplichting: werkgever en werknemer hebben de verplichting om alles in het werk te stellen om de werknemer te laten terugkeren naar het werk.
- Plan van aanpak: na de ziekmelding moet de bedrijfsarts een probleemanalyse maken, waarna de werkgever en werknemer samen een plan van aanpak moeten opstellen om de re-integratie te bevorderen. Dit plan wordt regelmatig geëvalueerd en aangepast indien nodig.
- Eerste en tweede spoor re-integratie: wanneer terugkeer naar de eigen functie niet mogelijk is (eerste spoor), wordt er gekeken naar ander passend werk binnen het bedrijf. Mocht dit niet haalbaar zijn, moet er in het tweede spoor gezocht worden naar werk bij een andere werkgever.
Waarom een advocaat inschakelen voor werkgevers?
Voor werkgevers brengt het proces van arbeidsongeschiktheid en re-integratie complexe verplichtingen met zich mee.
- Naleving van wettelijke verplichtingen: ik kan ervoor zorgen dat de werkgever zich houdt aan de verplichtingen op het gebied van loondoorbetaling, re-integratie en administratieve vereisten. Dit helpt om hoge boetes of loonsancties van het UWV te voorkomen, bijvoorbeeld als blijkt dat de werkgever onvoldoende heeft gedaan om re-integratie te bevorderen.
- Advies over passend werk: ook kan ik adviseren over wat gezien kan worden als “passend werk” in het kader van re-integratie.
- Conflicten met werknemers: helaas kan re-integratie leiden tot conflicten, bijvoorbeeld als de werknemer weigert om mee te werken aan het plan van aanpak, of als er een verschil van mening is over de mate van arbeidsongeschiktheid. Ik kan de werkgever bijstaan in dit juridisch geschil.
Waarom een advocaat inschakelen voor werknemers?
Voor werknemers is het proces van re-integratie vaak verwarrend en stressvol, vooral als ze het gevoel hebben dat hun rechten worden geschonden.
- Bescherming van rechten: ik kan nagaan of de werkgever zich aan de wettelijke verplichtingen houdt, zoals de loondoorbetaling, het plan van aanpak en de re-integratieverplichtingen. Dit is belangrijk omdat een werkgever soms te snel wil aansturen op beëindiging van het dienstverband of onvoldoende maatregelen neemt om terugkeer naar werk mogelijk te maken.
- Weigering van passend werk: als de werknemer wordt verplicht om aangepast werk te accepteren dat volgens hem niet passend is, kan ik helpen om dit aan te vechten. Het weigeren van passend werk kan namelijk leiden tot looninhouding of zelfs ontslag.
- Ondersteuning bij arbeidsconflicten: in sommige gevallen kan er een conflict ontstaan tussen werkgever en werknemer over de re-integratie, zoals bij de terugkeer naar werk (in een andere functie). Ik kan hierbij bemiddelen of juridische stappen ondernemen om de belangen van de werknemer te verdedigen.
Conclusie
Het proces van arbeidsongeschiktheid en re-integratie is complex en kan leiden tot conflicten of juridische problemen voor zowel werkgevers als werknemers. Voor werkgevers is het essentieel om een advocaat in te schakelen om ervoor te zorgen dat zij voldoen aan hun wettelijke verplichtingen en om risico’s zoals loonsancties of conflicten te voorkomen. Werknemers kunnen met een advocaat hun rechten beschermen en ervoor zorgen dat hun re-integratie zorgvuldig en eerlijk verloopt. In beide gevallen kan juridische bijstand ervoor zorgen dat het re-integratieproces soepeler verloopt en dat beide partijen hun belangen optimaal kunnen behartigen.
De informatie op deze pagina dient uitsluitend voor informatieve doeleinden en mag niet worden beschouwd als specifiek juridisch advies. Voor advies op maat, kunt u contact opnemen met Ok Legal. Houd er rekening mee dat de inhoud van deze pagina kan veranderen zonder voorafgaande kennisgeving en Ok Legal niet aansprakelijk is voor eventuele onnauwkeurigheden en/of ontbrekende informatie.