Transitievergoeding

Wat is de transitievergoeding?

De transitievergoeding is een compensatie die een werkgever verschuldigd is aan een werknemer wanneer het dienstverband, op initiatief van de werkgever, wordt beëindigd. Sinds de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) op 1 januari 2020 hebben werknemers al vanaf de eerste werkdag recht op een transitievergoeding, ook als het gaat om het niet verlengen van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd of ontslag in de proeftijd.

Uitzonderingen op de betaling van de transitievergoeding

In sommige situaties is een werkgever geen transitievergoeding verschuldigd. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer:

  • De werknemer zelf ontslag neemt zonder dat de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld.
  • Bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden (vaststellingsovereenkomst).
  • Het ontslag plaatsvindt vanwege ernstig verwijtbaar gedrag van de werknemer.
  • Het dienstverband wordt beëindigd vanwege een faillissement of surseance van betaling van de werkgever.

Belang van het inschakelen van een advocaat

Hoewel de regels rondom de transitievergoeding sinds 2020 zijn vereenvoudigd, blijven er situaties waarin juridische bijstand van een advocaat waardevol is voor zowel werkgevers als werknemers. Dit is waarom:

1. Complexiteit bij het bepalen van de hoogte van de transitievergoeding

De transitievergoeding wordt berekend op basis van de diensttijd en het bruto maandsalaris, maar er zijn vaak nuances die van invloed kunnen zijn. Denk hierbij aan:

  • Berekening van variabele looncomponenten, zoals bonussen of overwerk.
  • Bijzondere situaties zoals langdurige ziekte of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. Een advocaat kan helpen om deze zaken nauwkeurig te berekenen, zodat zowel werkgever als werknemer niet tekortgedaan worden.

2. Conflicten of onenigheid over ontslaggronden

Niet elk ontslag is eenvoudig. Soms is er sprake van een conflict, waarbij de werknemer en werkgever van mening verschillen over de reden van het ontslag. Dit kan invloed hebben op het recht op een transitievergoeding en de hoogte daarvan. Ik kan helpen bij het verdedigen van de rechten van de werknemer of de werkgever adviseren over de juiste procedure om verdere juridische stappen te voorkomen.

3. Bescherming van rechten en risico’s minimaliseren

Voor werknemers is het belangrijk dat zij de transitievergoeding ontvangen waar ze recht op hebben. Voor werkgevers is het van belang dat zij de wet correct toepassen om juridische problemen en mogelijk hoge kosten te vermijden. Ik zorg ervoor dat beide partijen goed worden geïnformeerd en dat alle procedures volgens de regels verlopen.

Conclusie

De transitievergoeding biedt werknemers een financiële buffer bij ontslag, maar ook werkgevers moeten zorgvuldig omgaan met deze verplichting. Sinds de wetswijziging in 2020 is de berekening vereenvoudigd, maar juridische bijstand kan alsnog belangrijk zijn in complexere situaties. Een advocaat kan helpen om de transitievergoeding correct te berekenen, mogelijke conflicten te vermijden en ervoor zorgen dat de rechten van beide partijen worden gewaarborgd. Dit kan niet alleen veel onzekerheid en kosten voorkomen, maar ook bijdragen aan een vlotte en eerlijke afhandeling van het ontslag.

VRIJBLIJVEND contact opnemen?

De informatie op deze pagina dient uitsluitend voor informatieve doeleinden en mag niet worden beschouwd als specifiek juridisch advies. Voor advies op maat, kunt u contact opnemen met Ok Legal. Houd er rekening mee dat de inhoud van deze pagina kan veranderen zonder voorafgaande kennisgeving en Ok Legal niet aansprakelijk is voor eventuele onnauwkeurigheden en/of ontbrekende informatie.