concurrentie- en relatiebeding

Concurrentie- en relatiebeding

Een concurrentiebeding en een relatiebeding zijn bepalingen die in veel arbeidsovereenkomsten worden opgenomen om werkgevers te beschermen tegen concurrentie of het verlies van klanten wanneer een werknemer vertrekt. Deze bedingen beperken de werknemer in hun vrijheid om na het einde van hun dienstverband in bepaalde functies of bij bepaalde bedrijven te werken, of om zakelijke relaties van de voormalige werkgever te benaderen. Hoewel deze bedingen werkgevers bescherming bieden, beperken ze de vrijheid van werknemers, en daarom gelden strikte wettelijke regels voor de geldigheid en de reikwijdte ervan. 

Het concurrentiebeding

Het concurrentiebeding verbiedt een werknemer om na het beëindigen van de arbeidsovereenkomst bij een concurrent te gaan werken of een eigen bedrijf te starten dat in direct of indirecte concurrentie staat met de voormalige werkgever. Dit beding moet schriftelijk worden overeengekomen met een meerderjarige werknemer, en het mag alleen worden opgenomen in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. In een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan een concurrentiebeding ook worden opgenomen, maar de werkgever moet het zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelang schriftelijk motivering.

Het relatiebeding

Het relatiebeding verbiedt de werknemer om na het einde van de arbeidsovereenkomst zakelijke contacten van de voormalige werkgever, zoals klanten of leveranciers, te benaderen. Dit beding is minder restrictief dan een concurrentiebeding omdat het zich enkel richt op specifieke relaties, maar kan nog steeds de arbeidsmogelijkheden van een werknemer beperken. Ook dit beding moet schriftelijk zijn vastgelegd. 

Toetsing door de rechter

Indien een concurrentie- en/of relatiebeding door de werkgever wordt ingeroepen en de werknemer het niet accepteert, kan de werknemer naar de rechter stappen. De rechter beoordeelt dan of het beding in verhouding staat tot de belangen van de werkgever en of het niet onredelijk zwaar drukt op de werknemer. Als de rechter vindt dat de beperking onredelijk is, kan hij het beding geheel of gedeeltelijk vernietigen of matigen.

Toekomstige wetswijziging

Het kabinet heeft een wetsvoorstel aangekondigd om het gebruik van het concurrentiebeding strikter te reguleren. Dit voorstel vloeit voort uit zorgen dat het concurrentiebeding te vaak wordt toegepast, ook in situaties waar het niet strikt noodzakelijk is, en de arbeidsmobiliteit onnodig belemmert.

Waarom een advocaat inschakelen voor werkgevers?

Voor werkgevers is het van groot belang om een advocaat in te schakelen bij het opstellen van een concurrentie- en/of relatiebeding.

  • Juridische geldigheid waarborgen: ik kan ervoor zorgen dat het beding juridisch geldig is en voldoet aan de wet. Dit is vooral belangrijk omdat een verkeerd geformuleerd beding door de rechter vernietigd kan worden.
  • Motivering onderbouwen: met de komst van het nieuwe wetsvoorstel wordt de verplichting om het concurrentiebeding goed te motiveren belangrijker dan ooit.
  • Geschillen voorkomen: door een goed opgesteld en doordacht concurrentie- en/of relatiebeding kunnen toekomstige geschillen met vertrekkende werknemers worden voorkomen.

Waarom een advocaat inschakelen voor werknemers?

Voor werknemers die te maken krijgen met een concurrentie- en/of relatiebeding, is het inschakelen van een advocaat cruciaal om hun rechten te beschermen:

  • Toetsing van de redelijkheid: ik kan beoordelen of het beding redelijk is en of de beperkingen die het met zich meebrengt, niet onnodig zwaar drukken. Zo nodig kan ik helpen om het beding bij de rechter aan te vechten.
  • Onderhandeling over matiging of opheffing: als een werknemer door een concurrentie- en/of relatiebeding wordt beperkt in zijn mogelijkheden om een nieuwe baan te vinden, kan ik helpen bij het onderhandelen met de werkgever om het beding te matigen of op te heffen.
  • Inzicht in compensatie: onder de nieuwe wet kunnen werknemers recht hebben op compensatie als zij door een concurrentiebeding beperkt worden in hun beroepsmogelijkheden.

Conclusie

Zowel voor werkgevers als werknemers kan een concurrentie- en/of relatiebeding grote gevolgen hebben. Werkgevers moeten er zeker van zijn dat het beding juridisch waterdicht is en goed gemotiveerd is, vooral met de komst van nieuwe wetgeving. Werknemers daarentegen moeten ervoor zorgen dat hun rechten niet onnodig beperkt worden en dat ze niet vastzitten aan onredelijke voorwaarden. In beide gevallen is het inschakelen van een advocaat essentieel om juridische conflicten te voorkomen en om de belangen van beide partijen te waarborgen.

Heeft u vragen over uw concurrentie- en/of relatiebeding? Ik help u graag!

Als arbeidsrechtadvocaat in Amsterdam ondersteun ik u om problemen te voorkomen en uw positie te versterken. Neem contact met mij op voor een vrijblijvend advies. 

VRIJBLIJVEND contact opnemen?

De informatie op deze pagina dient uitsluitend voor informatieve doeleinden en mag niet worden beschouwd als specifiek juridisch advies. Voor advies op maat, kunt u contact opnemen met Ok Legal. Houd er rekening mee dat de inhoud van deze pagina kan veranderen zonder voorafgaande kennisgeving en Ok Legal niet aansprakelijk is voor eventuele onnauwkeurigheden en/of ontbrekende informatie.