Arbeidsrecht
Wat valt allemaal onder het arbeidsrecht?
Het recht dat zich richt op de regels en wetten die de verhouding tussen werkgevers en werknemers regelen, is het arbeidsrecht. Het arbeidsrecht omvat verschillende zaken, zoals: arbeidsovereenkomsten, loon, arbeidsomstandigheden en ontslagrecht. Het arbeidsrecht is in het leven geroepen om een evenwichtige en eerlijke arbeidsrelatie te waarborgen, waarbij de rechten en plichten van zowel werknemers als werkgevers beschermd worden.
Arbeidsovereenkomsten
In Nederland zijn arbeidsovereenkomsten een belangrijk juridisch instrument om de relatie tussen werkgever en werknemer vast te leggen. Het Nederlandse arbeidsrecht kent verschillende soorten arbeidsovereenkomsten, elk met specifieke kenmerken en wettelijke regels.
transitievergoeding
De transitievergoeding is een compensatie die een werkgever verschuldigd is aan een werknemer wanneer het dienstverband, op initiatief van de werkgever, wordt beëindigd.
Ontslag (op staande voet)
Ontslag is een gevoelig onderwerp dat zowel voor werkgevers als werknemers verstrekkende gevolgen kan hebben.
Het Nederlandse ontslagrecht kent verschillende vormen met elk hun eigen regels en procedures.
Vaststellingsovereenkomst
Een vaststellingsovereenkomst (ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd) is een veelvoorkomende manier om een arbeidsovereenkomst in Nederland te beëindigen met wederzijds goedvinden. Werkgever en werknemer komen in onderling overleg overeen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
Concurrentie- en relatiebeding
Een concurrentiebeding en een relatiebeding zijn bepalingen die in veel arbeidsovereenkomsten worden opgenomen om werkgevers te beschermen tegen concurrentie of het verlies van klanten wanneer een werknemer vertrekt.
Reorganisatie
Een reorganisatie is een ingrijpende maatregel waarbij een onderneming haar structuur, processen of personeelsbestand aanpast om kosten te besparen, efficiënter te werken of in te spelen op veranderingen in de markt. Dit kan als gevolg hebben dat arbeidsplaatsen komen te vervallen, dan wel aanpassing van functies of wijzigingen in arbeidsvoorwaarden.
loonvordering
Een loonvordering is een juridische procedure waarbij een werknemer zijn werkgever verzoekt om achterstallig loon te betalen. In Nederland is een werkgever wettelijk verplicht om het loon tijdig en volledig uit te betalen, zoals afgesproken in de arbeidsovereenkomst. Als een werkgever dit nalaat of weigert, kan een werknemer een loonvordering indienen om alsnog het verschuldigde salaris te ontvangen.
schorsing / non-actiefstelling
In het Nederlandse arbeidsrecht zijn schorsing en non-actiefstelling maatregelen die een werkgever kan nemen om een werknemer tijdelijk uit zijn functie te ontheffen. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er enkele verschillen. Schorsing en non-actiefstelling kunnen grote gevolgen hebben voor de arbeidsrelatie en leiden tot juridische conflicten
Arbeidsongeschiktheid en re-integratie
Arbeidsongeschiktheid betekent dat een werknemer door ziekte of een andere medische oorzaak tijdelijk of permanent niet in staat is om zijn werk te verrichten. In Nederland is er een uitgebreid wettelijk kader om zowel de werkgever als de werknemer te ondersteunen bij arbeidsongeschiktheid, met als doel de werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen.
Internatonale arbeidsrechtelijke kwesties
Als arbeidsrechtadvocaat in Amsterdam met uitgebreide ervaring in nationale én internationale arbeidsrechtelijke kwesties, ben ik gespecialiseerd in zaken waarbij het Nederlandse recht van toepassing is. De globalisering van de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat steeds meer bedrijven en werknemers te maken krijgen met grensoverschrijdende vraagstukken op het gebied van arbeidsrecht.
Positie statutair bestuurder
De positie van een statutair bestuurder in een vennootschap is uniek binnen het Nederlandse arbeidsrecht. Hoewel een statutair bestuurder vaak zowel werknemer als bestuurder is, wijkt zijn rechtspositie af van die van een “gewone” werknemer.
Positie expat
Nederland is een populaire bestemming voor expats, dankzij de sterke economie, het internationale bedrijfsleven, en de gunstige leefomstandigheden. Expats, ofwel werknemers die vanuit het buitenland in Nederland werken, komen echter in een complexe juridische omgeving terecht waar zowel nationale als internationale regels samenkomen.